Mermer ve taş işçiliği beni her zaman heyecanlandırmıştır. Söğüt gezimde bu güzel nadide esere rastlamam oldukça güzel oldu. Kaymakam Çeşmesi olarak bilinen bu güzel sanat eseri, Bilecik ilimizin meşhur Söğüt ilçesinde merkez de yer almaktadır.
Sultan Reşat döneminde 1919 yılında zamanın Kaymakamı Sait Bey tarafından yaptırılan bu çeşme Neo – Klasik üslupta olup, Osmanlı Mimarlık sanatının son döneminin en güzel örneklerinden biridir. Kaymakam Çeşmesi, üç kenarının ortasında dilimli vazo şeklinde yalakları ve yalakların her iki yanında da kabartma yaldız ( Selçuklu Yıldızı ) motifleri bulunmaktadır. Çeşmenin yüzeyleri ve sivri kemerleri niş biçimindedir ve nişin üstü renkli Kütahya çinileri ile süslüdür. Kaymakam Çeşmesi dört cephelidir ve çini ve mermerden oluşmaktadır.
Eğer Söğüt’e uğrarsanız bu çeşmeden su içmeyi unutmayın, ayrıca bir sonra ki yazımda tanıtacağım Çelebi Sultan Mehmet Camisini de bir ziyaret edin, çünkü içerisinde yine beni heyecanlandıran mermer taş sütunlar bulunmakta.
Ufak bir eleştiri yapmam icab edecek, sanırım Söğüt’ü gezerken rastladığım kültür miraslarının hiç birinde tanıtıcı tabela yok gibiydi, malesef gezilerimi çok bilinçli olmadan sadece eser isimlerini bilerek yapıyorum, daha sonrasında araştırma yada tanıtım tabelasını okuyarak elde ediyorum. Lakin Bilecik ve Söğüt bu tabelalar konusunda biraz eksik kalmış. Olur da yetkili abilerden biri bu yazıma denk gelirse rica ediyorum, tanıtım tabelalarını lütfen yapsınlar.
Keyifli gezmeler…