İstanbul’un Kadim Sırları adlı bir kitap okumuştum, bir çok efsanevi bilgi içeren müşterisine büyük bir lezzet sunan bir kitaptı. Orada yazılanlar her daim beni etkiler, yine Indiana Jones filmleri, Mumya Filmleri kısacası içinde tarihi aksiyon içeren filmleri her daim sevmişimdir. Şimdi bu anlattıklarımı bağlamam icap ederse bu yazımda tanıttığım I. Murad Hüdavendigar Camisinin dış yapısal boyutu ile iç yapısı arasında sanki biraz fark var gibi, belki gizli odalar var gibi 🙂
Komplo teorisi yada sallamasyon da olabilir bu düşüncelerim ama dışarıdan bakıldığında oldukça büyük olan cami iç kesimde bir daralmaya gidiyor gibime geliyor. Bu yüzden bu olaya biraz daha dikkat çekmek için sizleri de heyecanlandırmak istedim… 🙂
Malumunuz Bursa sahip olduğu tarihi değerler ile gerçekten oldukça önemli bir yer tutmakta, en basitinden sadece Bursa’da 6 adet Padişah türbesi bulunmakta ve sizlere tanıtacağım bu yazıda Osmanlı İmparatorluğunun Üçüncü Sahibi I. Murad Hüdavendigar Camisi olacaktır. Camimiz “Hüdavendigar Külliyesi’nin merkez yapısıdır ve Hüdâvendigâr ( bu arada hüdavendigar kelimesi amir, hükümdar anlamına gelmektedir ) sanıyla anılan I. Murad (1360-1389) tarafından 1366 yılında yaptırılmıştır. Ters T planlı ( tabhaneli, zaviyeli) camilerden olan yapı, Osmanlı mimarisinde cami ve medresenin aynı yapı içerisinde, iki katlı olarak tasarlanan tek yapıdır. Taş-tuğla süslemeleri ve sivri kemerleriyle dikkat çeken yapıda Bizans dönemi sütun ve sütun başlıkları kullanılmış olup, yapımında Bizanslı sanatkarların da görev aldığı bilinmektedir.”
“Alt kat; son cemaat yeri, dış sofa, tek kubbeli merkezi alan ile altı odadan oluşmaktadır. 19. Yüzyılda inşa edilen şadırvanı, merkezi alanın ortasındadır. Cami girişindeki sahanlığın iki yanındaki merdivenlerle çıkılan medresede, dört adet müderris ve muîd (müderris yardımcısı) ile on iki adet öğrenci hücresi yer alır.”
“Medresede, Molla Güranî, Zenbilli Ali Efendi, Tâcîzâde Cafer Çelebi gibi şeyhülislâmlık da yapmış ünlü kişiler müderrislik yapmıştır. I.Murad Camii çevre düzenlemesi 2013-2014 yıllarında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmıştır.”
“2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer almaktadır.”
I. Murad Hüdavendigar Camisi, Bursa’da çok güzel bir yerde bulunmaktadır, Çekirge meydanından az yukarı doğru çıkılarak varılan külliyede aynı zaman da I. Murad Türbesi de bulunmaktadır. Bursa manzarasının en güzel şekilde izlenebileceği yerlerden biri olan meydanda bu güzide eserin varlığı ve manevi havası solunacak en güzel havalardan biri olmakta.
Benim tarzım önce keşfetmek sonra araştırmak sonra bir daha keşfetmek, bu yazıyı yazarken medrese de eğitim vermiş ve eğitim almış kişileri öğrenince bir kez daha gitme ve o havayı teneffüs etme isteği doğdu. Bu manevi iklimi herkesin doyasıya yaşaması dileğiyle…