İznik’i bir çok yönden tanıtma fırsatımız oldu sitemizde, bu sefer de İznik’te yer alan Antik Roma Tiyatrosundan sizlere bahsedeceğim. İlk olarak tiyatronun yerini sizlere tarif edeyim, malumunuz İznik’te 4 adet meşhur kapı vardır ( İstanbul Kapı, Yenişehir Kapı, Lefke Kapı, Göl Kapı ), sizler Yenişehir kapısından girmiş iseniz, yada Bursa üzerinden gelmiş iseniz, girişten çok geçmeden sol kısımda Köfteci Yusuf bulunmakta, hemen onun da bulunduğu sokağa girilerek 50-100 metre arası gittikten sonra tekrar bir sol yaparak Antik Roma Tiyatrosunu görmüş olacaksınız.
Efes Harabelerine yada restore edilmiş antik tiyatrolara gitmiş iseniz bu göreceğiniz tiyatro sizi pek heyecanlandırmayabilir, yine de görülmeye değer bir eser. Çünkü biraz tarihine göz atarsak ne demek istediğimi anlamış olacaksınız.
Antik Tiyatromuz, Roma mimarisi özelliklerini taşımaktadır ve 2. yüzyılda İmparator Trajanus’un emri ile Bithinya Valisi Plinius’a yaptırtılmıştır. Tiyatro düz bir alana tonozlu mekanlarla inşa edilmiş fakat daha sonraları deprem ve farklı kullanımlar nedeniyle tahrip olmuştur. Tiyatronun parçaları, 8. yüzyılda surların onarılması sırasında kullanılmış, tiyatroda yapılan kazılar sonucu, Bizans dönemi mezarlığı, kilise kalıntısı, Bizans, Selçuklu, Osmanlı seramik fırınlarına ait kalıntılar bulunmuştur.
Yapılan kazı çalışmaları sonucu sikkeler de bulunan bu antik tiyatro resimlerde de görebileceğiniz gibi şuanda ziyaretçilere kapalı durumda. 2 yıldan fazladır çalışmaların sürdüğü antik tiyatronun açılmasını merakla bekliyoruz…
İznik Antik Roma Tiyatrosu dediğim gibi neredeyse 2000 yıllık bir tarihe sahip ve zamanımıza ulaşan ender eserlerden biri. Günümüzde kültürel faaliyetlerin yapımına imkan verebilir mi bilmiyorum ama ziyarete açılması gereken yerlerin en başında geleceği kesin…