Bu websitesini alırken planlarımı çoktan yapmıştım, gezeceğim yerlerin listesini çıkarmıştım, ve kısmet bugüneymiş.Ben Bursa’nın Yıldırım ilçesinde doğdum, burda büyüdüm ve burada yaşıyorum.Açıkçası Yıldırım’ı da çok seviyorum.Kendi mahallem olması, çocukluğumun geçtiği yerler olması, ve en önemlisi Osmanlı Sultanlarının 4.sü Yıldırım Bayezid Hanın bu semtte bulunması ve ilçeye ismini vermesi beni en çok etkileyendir.
Bu fotoğrafları çekerken hava biraz soğuktu ve birazda kapalıydı, hafif yağmur çişeliyordu, ama içimdeki aşk beni durduramadı ve sizler için fotoğraflar çekip bildiklerimi paylaşacağım.
Yıldırım Bayezid Han Osmanlı Sultanlarının 4.südür.Ve savaşlarda gösterdiği süratinden dolayı kendisine Yıldırım lakabı verilmiştir.Aynı zamanda Emir Sultan Hazretleri‘nin kayınpederi olmakla şereflenmiştir.
Yıldırım Bayezid Türbesi hakkında bilgi vermeye başlayalım ama en çok yapılan bir hatadan bahsedelim. Gerçekte türbenin adı yada padişahın adı Yıldırım Bayezid, lakin, internet ortamında hep Yıldırım Beyazıt olarak geçiyor. Hatta türbenin Google Haritalar sayfasında bile böyle bir durum söz konusu. Bu yüzden doğrusunu Yıldırım Beyazıt Türbesi değil Yıldırım Bayezid Türbesi olarak bilelim.
Gelelim ikinci olarak Yıldırım Bayezid Türbesinin nerede olduğuna ve nasıl gidilir sorusuna.
Yıldırım Bayezid Türbesi gördüğünüz gibi google haritalar olarak koyduk ve gidiş için bir çok alternatif var, açık adres olarak isterseniz Yıldırım Mahallesi 3. Amaç Sokak No:2 16350 Yıldırım / Bursa olarak tam adres budur.
Türbeye yol tarifi isterseniz, haritada görüldüğü gibi metro duraklarına yakın, ister Gökdere Metro durağında inin, isterseniz de Davutdede Metro durağında inin, yada Yıldırım Beyazıt Lisesinin önüne gelirseniz de oradan dik bir yolu çıkıp ta gelebilirsiniz.
Yıldırım Bayezid Han hakkında tarihi bilgileri ansiklopedilerden yada tarih sitelerinden bulabilirsiniz, ben ilerleyen zamanda tarihsel kişiliği hakkında da bilgi vermeyi düşünüyorum ama şuanlık kısa bilgiler vereceğim.
Yıldırım Bayezid Türbesi, Bursa’nın Yıldırım ilçesinde, Yıldırım Bayezid Lisesinin üstüne yer almaktadır.
Türbeye ve Camiye Cümle kapısından geçilerek girilir.
Maalesef, her yerde olduğu gibi bu tarihi eserimizde de karakter problemi yaşayan gençlerimizin hışmına uğramış bulunmaktadır.Cümle kapısının iç duvarlarına sprey boyalarla yazılar yazılması, şarkı sözleri yazılması gibi, kültürümüze ve milli mirasımıza yakışmayan durumlar mevcuttur.Belediyenin boyaları temizlemesi önemli değil, önemli olan bu yazıların yazılmaması için gerekli eğitimlerin verilmesidir.Acı ama gerçek…
Cümle kapısından geçildikten sonra türbe hemen gözükmektedir.
Yıldırım Bayezid Türbesi yoğun şekilde güvenlik tarafından korunmaktadır, ama sarhoşların geceleri cami minaresinin dibinde içki içmelerini engellemeleri zor görünüyor.
Kapı üzerinde yazan yazıları tercüme edecek biri varsa çok sevinirim.
Yıldırım Bayezid Hanın Sandukası
Türbenin içi dışı hakkında resimlerden bilgi sahibi oldunuz.Şimdide ansiklopedik bilgi zamanı.
Sultan I. Bayezid (Yıldırım) Sultan I. Murad (Hüdavendigar) ve Gülçiçek Hatunun oğludur ve 1360 yılında doğup 1403 yılında vefat etmiştir, 1381 yılında Germiyan Bey’i Süleyman Şahın kızı Devlet Hatunla evlenmiştir.
Babası I. Murad’ın Karamanoğlu Alaeddin Ali Bey’e karşı açtığı seferde inanılmaz sürati ile yiğitliği dolayısıyla kendisine “Yıldırım” lakabı verilmiştir.
1389 yılında I. Kosova savaşına katılan Yıldırım Bayezid, babasının savaşta şehit olması üzerine padişah olmuştur.Rumeli topraklarında düzeni sağlamıştır, anadolu birliğini sağlamıştır.İstanbul’u almak için Anadolu Hisarını yaptıran Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşında Timura esir düşmüştür 28 Temmuz 1402 tarihinde.Ve 8 Mart 1403 tarihinde Akşehirde vefat etmiştir.
Türbe 1406 yılında oğlu Süleyman Şah tarafından yaptırılmıştır.
Türbenin dışındaki tanıtımda yazan yazılara göre Timura esir düştükten sonra vefat edince ilk olarak Şeyh Mahmud Hayrani türbesine defnedilmiş daha sonra Bursa’ya getirilerek şuanki bulunduğu yere defnedilmiştir.Kapının üzerindeki kitabede türbenin mimarı Ali bin Hüseyin olarak belirtilir.1855 yılında depremde hasar görmüş, Sultan Abdülaziz tarafından onarımı yaptırılmıştır.
Asıl türbe kare planlı olup mekani örten ve sekizgen bir kasnak üzerine yükselen kubbeye geçiş sivri tromplarla ve Türk üçgenleri ile sağlanmıştır.
Türbenin büyük bölümü kalem işleri ile süslüdür, kuzeye açılan giriş cephesinin önünde, kırmızı porfir taşından devşirme sütunlara oturan sivri kemerlerin taşıdığı üç kubbeli bir revak bulunur.
Yıldırım Bayezid dışında sağında oğlu İsa Çelebi, Hanımı ve ayak uçlarında kim oldukları bilinmeyen iki sanduka bulunmaktadır.(Dışarda yer alan türbe tanıtımında hanımı diyor ama çektiğim fotolarda göreceğiniz gibi diğer oğlu Kasım bulunmaktadır.Bu nasıl bir çelişkidir.Türbelerden sorumlu yetkililere duyurulur.)
Yıldırım Beyazid Türbesi Kitabesi
Hazihi ravzat üs-sultan es-said el-merhum ve’l-mağfur Bayezid Han ibn-i Murad Han benaha es-sultan ül-azam ibn-i Bayezid Han halledallahu mülkehü fi evvel-i şehr el-muharrem sene tis-a ve semane vie.
Kad veka el-farağ min hazihi el-imaret il-müba eteli ala yed il-abd üz-zaif Ali bin Hüseyin ğafe Allahü Lehün a fi rebi ül-ahir sene tis-a ve semane vie.
Yıldırım Beyazid Türbesi Kitabesi Türkçe Anlamı
Bu cennet bahçesi Murad Han oğlu said merhum ve mağfur Bayezid Han’a aittir.Onu büyük sultan arap ve acem illerinin hakimi Bayezid oğlu Süleyman Han yaptırdı.Allah devletini sonsuz kılsın.
Bu mübarek imarethanenin yapılmasını Allah’ın zayıf kulu Hüseyin oğlu Ali’nin gayreti ile oldu.Allah her ikisinide bağışlasın. 1406
Pingback: Emir Sultan Hazretleri Türbesi | Seyyah Çelebi – Tatil, Otel, Mekan ve Lezzet Durakları-
Pingback: Sultan I.Murad Hüdavendigar Türbesi | Seyyah Çelebi – Tatil, Otel, Mekan ve Lezzet Durakları-
Pingback: Mevlid Nazımı Süleyman Çelebi Türbesi | Seyyah Çelebi – Tatil, Otel, Mekan ve Lezzet Durakları-
Pingback: Molla Fenari Hazretleri Türbesi ve Camisi | Seyyah Çelebi – Tatil, Otel, Mekan ve Lezzet Durakları-
Pingback: Timurtaş Paşa Türbesi | Seyyah Çelebi – Tatil, Otel, Mekan ve Lezzet Durakları-
Pingback: Emir Sultan Camii | Seyyah Çelebi – Tatil, Otel, Mekan ve Lezzet Durakları-
Pingback: Veled-i Yaniç Cami | Seyyah Çelebi – Tatil, Otel, Mekan ve Lezzet Durakları-
Pingback: Bursa Ulu Cami | Seyyah Çelebi – Tatil, Otel, Mekan ve Lezzet Durakları-
Pingback: Yıldırım Darüşşifası | Seyyah Çelebi – Tatil, Otel, Mekan ve Lezzet Durakları-
Pingback: Yıldırım Darüşşifası | Seyyah Çelebi - Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -
Pingback: İnebey Medresesi « Seyyah Çelebi – Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -
Pingback: Sultan Yıldırım Bayezid Tomb « Seyyah Çelebi – Modern Traveller
Pingback: Bursa Ulu Cami « Seyyah Çelebi – Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -
Pingback: Veled-i Yaniç Cami « Seyyah Çelebi – Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -
Pingback: Molla Fenari Hazretleri Türbesi ve Camisi « Seyyah Çelebi – Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -
Pingback: Emir Sultan Camii « Seyyah Çelebi – Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -
Pingback: Emir Sultan Hazretleri Türbesi « Seyyah Çelebi – Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -
Pingback: Tarihi Yıldırım Bayezid Hamamı « Seyyah Çelebi – Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -
Pingback: Karadavut İzmiti Hazretleri (Davutkadı Hazretleri) « Seyyah Çelebi – Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -
Pingback: Timurtaş Paşa Türbesi « Seyyah Çelebi – Modern Çağın Gezgini Kaşifi Evliya Çelebisi -