Gökdere Medresesi

Bursa’da meşhur pideli köftecilerin bulunduğu Kayhan Caddesinin en başında yer alan ve şuan da ki ulvi görevi sanat olan eski bir medrese Belediyenin çalışmaları sonucu bugün sizlere tanıtma olanağını bulmuş bulunmaktayız.

Gökdere Medresesi; Paşa Çelebi Medresesi olarak da anılan Gökdere Medresesi, 15. yüzyıl ortalarında Paşa Çelebi adındaki hayırsever ve bilgin bir kişi tarafından yaptırılmıştır.
Medresede; Gökderizade Ahmet  Efendi (vefatı 1652) Kayyımzade Mustafa Efendi (vefatı 1658) gibi şahsiyetler müderrislik yapmışlardır. Yapı 1906’dan sonra bir süreliğine kadınlar hapishanesi olarak da kullanılmıştır.

Zaman içerisinde neredeyse tamamen unutulan medrese, birçok yakın zamanlı tarihi kaynakta, ‘yok olup giden bir tarihi eser” olarak yer almıştır. Açık avlulu medreseler grubuna giren yapı, güneş yönünde Osmanlı döneminde dershane olarak kullanılan bir ana eyvan ve kuzeyde giriş eyvanıyla çift eyvanlıdır. Kubbeli giriş eyvanından, revaklı avluya geçilir. On odası bulunan medresenin her bir odasında ocak bulunur.

Gökdere Medresesi kurtarılabilir durumda olduğunun tespit edilmesi ile birlikte Osmangazi Belediyesi’nin  Bursa Tarih ve Kültür Yolu Canlandırma Projesi ana başlığı altındaki Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma Çalışmaları bünyesinde ele alınıp projelendirilmiştir.

Kökeni vakıf olmasına karşın, Bursa’daki özel mülkiyete satılmış onlarca yapıdan biri olan medresenin kamulaştırma işlemlerine 2004 yılı başında başlanmış, mülk sahibinin de konuya olumlu yaklaşması il2 birlikte, işlemler kısa sürede sonuçlandırılmıştır. Medreseye ait rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak, 2005  yılı başlarında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na onaylattırılmıştır. Projelerin onayını müteakip uygulama ihalesi sapılarak hızlı bir şekilde aslına uygun olarak restore edilen Yapının restorasyonu 2006 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından tamamlanmıştır.

Gökdere Medresesi, günümüzde tasavvuf müziği ve sanatsal faaliyetleri ile oldukça hareketi bir yapıdadır, Sürekli düzenlenen konserlerle tüm sanat çalışmalarından herkesin istifade etmesi sağlanmıştır.

Gökdere Medresesi, Bursa’da Kayhan Caddesinin başında yer alır.Gitmek isterseniz, Bursa merkez Heykelden sönmez iş hanına doğru aşağı yönelmeniz ve Uzun Çarşının alt geçidinin bulunduğu sokağın sonunda yer almaktadır.

Gökdere Medresesi

Gökdere Medresesi

Gökdere Medresesi Giriş

Gökdere Medresesi Giriş

Gökdere Medresesi Koro Kısmı

Gökdere Medresesi Koro Kısmı

Gökdere Medresesi Kemerler

Gökdere Medresesi Kemerler

Gökdere Medresesi Sütunlar

Gökdere Medresesi Sütunlar

Gökdere Medresesi Derslikler

Gökdere Medresesi Derslikler

Gökdere Medresesi Çay Bahçesi

Gökdere Medresesi Çay Bahçesi

Share

Pin It

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir