Bursa’da uzun çarşının hemen üstünde, çiçek pasajının üstünde yada Koza Han’ın 4 kapısından birinin girişiyle bitişik olan küçük ama tarihi değeri olan bir cami vardır ve bunun adı adı Gazi Orhan Camii dir.Gerçi ben Orhangazi Camii diye biliyordum ama Gazinin Orhan’dan önce gelmesinin sebebini merak ettim açıkçası 🙂
Hemen camiyi tanıtmaya geçiyorum, cami Orhangazi tarafından 1339 yılında yaptırılmıştır.Caminin mülkiyeti şuanda Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir.Cami Osmanlının ilk yapılarından olup ters “T” planlıdır.
Duvarları yığma taş, kesme taş ve tuğladan yapılmıştır.Caminin üzerinde 2 adet büyük kubbe vardır, ortadaki kubbenin yanlarında 2 adet küçük kubbeler bulunmaktadır.Caminin girişinde 3 ü kubbeyle örtülü 5 revaklı son cemaat yeri bulunmaktadır.
Cami Karamanoğlu Mehmet Bey‘in 1413 yılındaki Bursa işgali sırasında büyük hasar görmüştür, Sultan Mehmed döneminde Vezir Beyazid Bey tarafından 1417 yılında tekrar onarılarak ibadete açılmıştır.
Bizans sütun ve sütun başları gibi devşirme yapıların camide bulunması camiye, arkaik bir hava katmaktadır.Camide bulunan süslemeler son derece sadedir.14 yy. Anadoluda yaygın olan alçı işçiliğinin güzel örnekleri bulunmaktadır.
Caminin kuzeydoğu köşesinde çokgen gövdeli tuğla minare bulunmaktadır.Cephelerde tuğla rozet, güneş kursu ve ikili kirpi saçakları camiye zengin bir hava katmaktadır.
Orhan Bey Camii, han, hamam, aşevi, imarethane, zaviye ve mektepten oluşan altılı bir yapı olarak tarihte yer almasına rağmen bu yapılardan sadece han ve hamam dan başka bir yapı kalmamıştır.
Kısaca bilgi verdikten sonra artık çektiğim fotoğraflara sıra geldi…