Marmara kıyılarındaki yolculuğumuz bir başka güzel nokta olan Eğerce Sahili ile devam etmekte. Eğerce Sahili, Eğerce Köyü‘nün sahilidir ve Bursa’nın Mudanya İlçesine bağlı bir köydür, her ne kadar büyükşehir yasası ile artık mahalle olsa da, eski alışkanlık olarak Eğerce Köyü olarak bilinir.
Eğerce Sahiline gitmek isterseniz, daha önce tanıttığımız Eşkel Sahili yazımızda tarif edilen rota üzeri gidilir, yada yine tarif edersek, Karacabey yolu üzerinde Mudanya – Trilye yol tabelasından sağa doğru içeri girilir, yaklaşık 10 – 15 km kadar gidildikten sonra bir yol ayrımı çıkar, sağ taraf Eşkel ( Esence ) sol taraf ise Eğerce’ye gider. Eğerce Sahili o yol ayrımından sonra yaklaşık 6 – 7 km kadar daha gidilerek varılacak güzel bir sahildir. Eğerce’ye gideren denizi ilk gördüğünüz yerde insanların araçlarını park etmiş ve denize girmiş olduklarını görebilirsiniz ama bence orada siz de durmayın, çünkü tanıttığım asıl yer orası değil, az biraz daha ilerleyince zaten ne demek istediğimi fotoğraflardan da anlayacaksınız.
Bursa 115 km’lik sahil şeridine sahip nadide yerlerden biri, Büyükşehir Belediyesinin sahillere el atması ile birlikte ( ki zaten tabelası resimlerin içerisinde var ) sahiller daha temiz, plajlar daha ince kumlu ve çöpten arınmış bir halde. Eğerce’ye küçükken gelmiştim, çok uzun zaman sonra tekrardan geldim, ufak tefek anılar kalmıştı aklımda ama şimdi ki halini görünce açıkçası beğendim.
Ufak ufak Eğerce’yi tanıtmaya başlayalım, ilk olarak Eğerce’den benim evim 67 kilometre mesafede, şehir merkezine 5 km daha uzak olduğumu varsayarsak, Eğerce, Bursa merkeze 60-65 kilometre mesafede bir sahil. Eğerce’de dikkatimi çeken ilk şey kumsalının yani plajının oldukça geniş olması, hatta bazı yerlerde plaj yeteri kadar geniş üstüne bir de otluk alanlar var, eğer o alanlarda temizlenirse sanırım en geniş plajlardan biri olabilir. Kumu temizlikten geçtiği için gayet güzel, bir diğer güzel nokta ise araçları park ettikten hemen sonra denize girebiliyor olmanız, mesela Eşkel’de araç park yerleri var kimileri araçları plajın dibine kadar yanaştırıyor ama Eğerce’de bu iş çok kolay, fotoğraflarda görebileceğiniz gibi yola park edip hemen denize girebilirsiniz. Eğerce’ye saat öğlen üç gibi gittim, fotoğraflarda denizi dalgalı görmeniz mümkün, o saatlerde biraz rüzgar vardı ve deniz rüzgara eşlik ediyordu.
Eğerce’de ihtiyacını olan herşeyi bulmanız mümkün, cadde üzerinde yer alan dükkanlardan, şorttan, terliğe, deniz yatağına… kısacası ne ihtiyacınız varsa gidermeniz mümkün. Yemek olayına girersek, resimlerde görebileceğiniz gibi, kebap lahmacun pide tarzı bir mekan bulunmakta, kısacası bir şekilde ihtiyacınızı gidermeniz mümkün. En lazım olan ihtiyaçlardan biri olan tuvalet ihtiyacı için, resimlerde yer alan caminin karşısında bulunan tuvaletlerden giderebilirsiniz, yalnız tuvalette sabun var mıydı hatırlamıyorum…
Eğerce ve Eşkel Sahilleri oldukça kıyaslanır sahillerdir, benim kendi görüşüm işe Eşkel çok daha hareketli, cafcaflı, curcunası bol, Eğerce ise biraz daha sakin, deniz kalitesi ikisinde de aşağı yukarı aynıdır, sanki Eğerce’nin plajı Eşkel’den biraz daha geniş gibi, uzunluk olarak aşağı yukarı iki sahilde aynı uzunlukta olabilir, Eğerce’de biraz farklı olarak büyük kayaların bulunması, bazı kişiler bu kayalıklardan atlıyor yada üzerine çıkıp eğlencesini çeşitlendirebiliyor. Sonuca bakarsak iki sahil de güzel ve keyifli…
Şimdi anlatacaklarımsa bazı kişileri daha da heyecanlandırabilir, çünkü bundan 3-4 sene önce resimlerde yer alan Dibek Kaya diye isimlendirilen büyük kayanın orada resmi define kazısı yapılmış. Kazılan yerlere su dolması sebebiyle kazı iptal edilmiş. Bu konuyla ilgili haberlere baktım ama pek bir şey bulamadım, belki bu konuda daha bilgilisi çıkabilir, bizde öğrenmiş oluruz.
Eğerce’de canımı sıkan bir durum var ve bu konuda insanlar zarar görmeden mutlaka bir şey yapılmalı diye düşünüyorum. Fotoğrafını çekmiştim ama sanırım bir aksilik olmuş çekilmemiş, biraz tarif edeyim, büyükçe bir bina, sanki cami gibi ama kubbesiz, harabe görünümünde, insanlar o binanın içinde kıyısında köşesinde mangal yapıyor yada oturuyorlar, çünkü hem serin, hem de kapalı mekan gibi, canımı sıkan durum ise, bu binanın bazı yerlerinin göçme tehlikesi olması, yıkılacak olması, insanların kafasına ufak büyük parçalar gelebilecek olması. Yetkililerden lütfen o binanın etrafının çevrilmesi yada bir şekilde bertaraf edilmesini arzu ediyorum. Bir gün mutlaka birisine zarar verecek… lütfen….
Uyarımızdan sonra, biraz daha Eğerce’yi tanıtalım, Eğerce’de sanırım bolca tulumba bulunmakta, hatta bazı yeşillik alanlarda bulunan tulumbalardan insanlar meyve sebzelerini yıkıyor, içme suyu haricinde ki su ihtiyaçlarını karşılıyorlar… yine bir başka özellik olarak, duş yerleri var, gerçi ben bir tane gördüm ama gözümden kaçmış olabilir.
Toparlarsam, Eğerce Sahili, biraz daha sessizlikten yana olanların tercih yeri olabilir, plajı oldukça geniş ve uzun, denizi zaman zaman dalgalı. Bu arada plajda belediyenin asmış olduğu tabelalara lütfen dikkat edelim, girilmesi gereken ve yasaklanan yerlere riayet edelim, keyfimiz zehir olmasın. Kalınacak yer bakımından çok fazla alternatif yok sanırım, Eşkel’de ki gibi adım başı pansiyon, kamp, apart, otel gibi yerlere rastlamadım, yine kalmadığımı belirterek bir kaç yer ve iletişim numarası vereceğim. Kısacası Eğerce Sahili gelinmesi görülmesi gereken sahillerden biri. Ben keyif aldım umarım sizde alırsınız…
Eğerce Otel – 0538 872 27 30
Eyerce Sahil Otel – 0532 413 31 63