Yüzen Taşlar Heykeli

Bursa’nın Altıparmak semtinde yapımında ve sonrasında oldukça çok tartışmalara sebep olan ilginç bir heykel vardır.Bu heykel, Yüzen Taşlar Heykeli olarak isimlendiriliyor.Fotoğrafta ve video da izleyeceğiniz gibi biraz değişik bir çalışma.

Yüzen Taşlar Heykeli, 30 yıldır kinetik heykeller üzerinde çalışma yapan ve bu akımın öncüsü Christian Tobin tarafından yapılmış ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin isteği üzerine, Bursa Ticaret ve Sanayi odasının finansmanı ile hayat bulmuştur.

Yüzen Taşlar Heykeli, Türkiye’de ilk ve tek olmakla birlikte, dünya da da en yüksek bu tarz heykel olma özelliğini taşır.Malzeme olarak Gemlik Diabas Taşını kullanan heykeltraş, çalışmalarını Bursa Ovaakça’da tamamlamıştır.Heykel, bilim, sanat, tarih ve mühendisliği bir araya getirmiştir.

Heykeltraş, eserini yaparken, Gemlikten çıkarılan Diabas Taşını kullanmış ve yüzeylerini işlerken iki kalın ve üç ince çizgiyle Osmanlı Taş Mimarisinin özelliklerini yansıtmıştır.

Üstteki hareketli taşlar ve alttaki taşlar arasında hiç bir bağlantı bulunmayan eserde, taşlar hareketi sadece ağırlık merkezlerinin dengelenmesi ve suyun basıncının yarattığı kuvvetle hareket etmektedir, bu yüzden heykeltraş sanatına büyük bir mühendislik çalışması da katmış oluyor.

Fotoğrafta göreceğiniz hareketli taşların ağırlıkları 7 ve 8 ton olmak üzere topla 15 tondur.Yüzen taşlar heykelinin toplam ağırlığı ise 45 tondur.Heykelin yükseliği ise 6.3 metredir.

Heykelde ayrıca Karagöz ve Hacivat‘ta temsil edilmektedir.

Karagöz ve Hacivat Nasıl Karakterize Edildi?

Karakterlerin gözlerini taşıyan üstteki taşların hareketleri ve suların hareket tarzı da yine kendilerini yansıtmaktadır. Karagözün hareketli ve hırçın yapısını simgeleyen heykelinin tepesinden hızlıca fışkıran sular, Hacivat’ın bilge ve muzip karakterine uygun olarak taşın yan kısımlarından dalgalı olarak hareket etmektedir.

Sadece suyun kinetik gücüyle hareket eden heykeller, Karagöz ile Hacivat’ın diyaloğunu temsil etmektedir. Işıklandırma ile oluşan heykelin gölgesi de geleneksel Gölge Oyunlarını sembolize etmektedir.

Heykelin Etrafındaki Yazılarda Ne Anlatılıyor?

Heykelin etrafını çevreleyen yazılarda Karagöz, Hacivat ve gölge oyunlarının anlatıldığı bir mani yer almaktadır. Maninin hemen yanında ise kenar süslemesi şeklinde, Selçuklu mimarisine ait motiflerden alınmış kesitlerle oluşturulan bir kripto bulunmaktadır Şifreyi çözmek isteyenler için gerekli ipuçları da yine burada yer almaktadır

Sonuç olarak bu yazılar eşliğinde, Yüzen Taşlar Heykeli, gerçekten de Türkiye’de bu tarz olan ilk heykeldir.Ne mutlu bizlere.

Yüzen Taşlar Heykeli - Bursa

Yüzen Taşlar Heykeli

Yüzen Taşlar Heykeli Videosu

Share

Pin It

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir